KUCHNIA
Wyżywienie w placówce zapewnia firma kateringowa Weranda Smaków. Jest to pierwszy we Wrocławiu katering stworzony wyłącznie dla najmłodszych dzieci w przedszkolach i żłobkach.
Jedna z właścicielek, Pani Ania przekonała nas do swojej oferty, świadomym podejściem popartym dużą wiedzą na temat żywienia najmłodszych.
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych we wczesnych latach życia dzieci jest bardzo ważne, aby w przyszłości podejmowały właściwy wybór i nie były narażone na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, cukrzyca, otyłość, nadpobudliwość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wzroku czy zmiany nowotworowe, a takie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednia dieta, szczególnie jeśli składa się z wysoko przetworzonych i genetycznie lub chemicznie modyfikowanych produktów.
Firma największą wagę przywiązuje do sezonowości, naturalności i pochodzenia produktów oraz ich właściwości wychładzających lub rozgrzewających. Korzysta wyłącznie ze składników wysokiej jakości, nieprzetworzonych, pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków. Zaopatruje się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.
Dania Werandy Smaków składają się z następujących produktów:
Pełne ziarna zbóż: naturalny ryż, kasza jaglana, gryczana, orkisz, jęczmień i owies, amarantus, quinoa;
Pieczywo razowe, mąka razowa;
Sól morska nierafinowana, bogata w składniki mineralne i pierwiastki śladowe;
Nierafinowany cukier trzcinowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.
Oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno (lniany, sezamowy, oliwa z oliwek).
Warzywa z regionu, sezonowe, bez nawozów sztucznych.
Warzywa strączkowe bogate w białko.
Regionalne owoce sezonowe bez nawozów sztucznych.
Orzechy i pestki. Źródło wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, wapnia, witamin A,B i E.
Ryby morskie, drób i mięso z hodowli naturalnych.
Ekologiczny nabiał (naturalny jogurt, twaróg z sita, masło tradycyjne opatrzone ogólnopolskim Złotym Medalem Jakości).
Napoje: naturalne kompoty i soki, czysta woda, herbatki ziołowe i owocowe.
Jedna z właścicielek, Pani Ania przekonała nas do swojej oferty, świadomym podejściem popartym dużą wiedzą na temat żywienia najmłodszych.
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych we wczesnych latach życia dzieci jest bardzo ważne, aby w przyszłości podejmowały właściwy wybór i nie były narażone na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, cukrzyca, otyłość, nadpobudliwość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wzroku czy zmiany nowotworowe, a takie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednia dieta, szczególnie jeśli składa się z wysoko przetworzonych i genetycznie lub chemicznie modyfikowanych produktów.
Firma największą wagę przywiązuje do sezonowości, naturalności i pochodzenia produktów oraz ich właściwości wychładzających lub rozgrzewających. Korzysta wyłącznie ze składników wysokiej jakości, nieprzetworzonych, pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków. Zaopatruje się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.
Dania Werandy Smaków składają się z następujących produktów: